Om Villa Sharevik

Villa Sharevik är ett i grunden ett obemannat boende baserat på hållbarhet. Dagen innan du ska checka in hos oss får du två koder, en längre och en kortare. Den kortare fungerar på ytterdörrarna och efter att ha angett den längre koden på dörrlåset till rummet som ni hyrt så behöver ni enbart använda den korta koden därefter för att komma in på ert rum. Låsen till ytterdörrarna känner igen samtliga korta koder som gäller för sovrummen vid en specifik tidpunkt och dessa koder fungerar enbart mellan 15:00 på in-checkningsdagen till 11:00 på ut-checkningsdagen.

Vi har strävat efter i vår renovering använda återbruk och hållbara inredningsval. Vårt mål har varit att skapa ett hållbart boende som känns fräsch och nytt. Vi har tex installerat en re-cirkulerande dusch från Orbital system, touchfree kranar, solceller och värmepump. Vi har strävat efter att inreda huset i samarbete med lokala aktörer vilket t ex resulterat i vackra ekplanksbord tillverkats här på orten (se mer information under rubriken från dröm till verklighet.). Utifrån de kommentarer som vi fått från merparten av våra gäster denna första säsong så har vi lyckats.

Sharevik kommer från det engelska ordet ”share” (dela) och Hörvik. I Villa Sharevik är det vår förhoppning att man inte enbart delar sin vistelse utan också att våra gäster är nyfikna på de andra gästerna och tipsar varandra om aktiviteter, mat eller besöksmål. Vi har försökt skapa en plats som inbjuder till att dela erfarenheter och lära känna nya människor.

Den enkla frukosten (bröd, smör, ost, musli, yoghurt, juice, te och kaffe) levereras av vår granne, restaurang Kajutan och ställs in i kylskåpet. Den mat som eventuellt blir över ställs in på en avsedd hylla i kylskåpet för att kunna delas med andra. På detta sätt hoppas vi att vi kan tillsammans med er minska matsvinn.

De gäster vi vänder oss till är framförallt de som vill njuta av naturen på naturens villkor. Vår plats på jorden, Listerlandet, är magisk och unik på många sätt. Vi hoppas att huset och omgivningarna ska få er att känna stressen rinna av eller äventyrsandan falla på. Området erbjuder mycket till aktiviteter såsom vandra, cykla samt paddla men även njuta av stillheten och lugnet på Listerlandet.

Via ARK56 app så kan ni lätt få fram vandrings-, cykel- och kajakleder. ARK56 är ett nätverk av leder i Biosfärområde Blekinge arkipelag, utsedd av UNESCO  för sina unika natur- och kulturvärden.

 

Historien om oss och vårt hus

Vårt hus var ett av de första husen som byggdes i Hörvik, i slutet av 1800-talet. August kom tillbaka från Amerika och byggde huset som snart blev byns centralpunkt. Han var, som vi fått berättat för oss, en generös och omtänksam affärsman. Det fanns en mindre affär som idag tyvärr är riven, där byns invånare kunde köpa varor på kredit. I konferensrummet Östersjön på Villa Shareviks ovanvåning finns köpmansdisken kvar från denna tid.

Balans, hållbarhet, hälsa och nyfikenhet är våra drivkrafter när vi bestämde oss för att utveckla Villa Sharevik. Listerlandet är en pärla som fortfarande till stora delar är oupptäckt av turister. Genom vårt boende vill vi erbjuda gäster ett unikt havsnära boende för att upptäcka Listerlandet.

Som personer har vi erfarenhet och kunskap av att jobba med hållbarhetsfrågor både i offentlig sektor och i näringslivet. Vi har också erfarenhet av att testa alternativa vägar framåt för att må bra och utveckla vårt eget lugn. Våra respektive vägar genom livet har inte varit utan utmaningar. Tillsammans låter vi dessa utmaningar bli våra gemensamma styrkor och vi hoppas på sikt att vi ska finna former för att dela med oss av våra vunna erfarenhet och insikter i form av olika koncept som vi bjuder in till.

Från dröm till verklighet

Vi har själva tagit fram ritningarna till husets innandöme samt tagit fram färgsättningen och skapat mönstret till golvet i källaren. Hyllor och bord har också skapats utifrån våra egna idéer och förslag, men det är många aktörer som varit inblandade och hjälpt oss med ombyggnationen och detaljer i huset.

·        NA Byggkonsult (Kvalitetsansvarig)

·        ONB Bygga AB

·        Elkedjan Elektra i Lister

·        Mellbergs Listhyvleri (våra fina pallar, handfat och hyllor)

·        VVS Tjänst

·        Svets och Montage (bordsben och hyllbärare)

·        MAXI Reklam (parkeringsskyltar)

·        Ventilationsservice

·        Bengt Dahlgren (brandskyddsåtgärder)

·        Alltor AB, Dator & Larmteknik (Brandlarm)

·        SAGA ACESS (smarta lås)

·        Tvättservice

·        LST (städning och tvätteri – samarbete med Mjällbyhus)

·        Restaurang Kajutan (frukostar)